O mleku, hranljivi tekočini, ki nastaja v mlečnih žlezah samic sesalcev, ki je pravzaprav najpopolnejša naravna hrana, vemo že skoraj vse.Kravje mleko, najpogostejše pri nas, je na primer sestavljeno iz 87,5 % vode, 7,4 % mlečnega sladkorja, 3,6 % beljakovin, 3,5 % maščob in iz 0,7 % mineralnih soli. Predvsem starejši vedo, da je sveže surovo mleko lažje prebavljivo in da je pitje predvsem svežega, nepredelanega kravjega mleka koristno in zdravo. Mleko vsebuje visokokakovostne beljakovine, mlečni sladkor, maščobe in veliko kalcija. Štejemo ga med najpopolnejšo naravno hrano, še več, saj je mleko eno najpomembnejših varovalnih živil. To o najpomembnejšem varovalnem živilu seveda velja, če je surovo mleko sveže in predvsem takrat, če mleku nič ne dodamo in nič ne odvzamemo.

Z razvojem in napredovanjem standarda pa se je tudi pri uporabi mleka veliko spremenilo. Kmetije, kjer so mlekarji oddajali mleko, so bile vse bolj oddaljene od mestnih središč. Rešitev je bila v steriliziranju mleka, to se opravi za nekaj sekund pri visoki temperaturi 150° C. Mleko se je nato znašlo najprej v steklenicah, potem v plastičnih vrečkah, sedaj pa ga običajno najdemo v sodobni embalaži. Izbira je sicer velika, od polnomastnega mleka, homogeniziranega z najmanj 3,2 % mlečne maščobe, do delno posnetega homogeniziranega z do 1,6 % mlečne maščobe in posnetega z manj kot 1,6 % mlečne maščobe. Industrijsko predelano konzervirano, pasterizirano, kondenzirano, posneto in polnovredno mleko je sicer morda rešilo marsikateri problem v oskrbi z mlekom, vendar v resnici nam je to “predelano” mleko prineslo tudi nekaj težav.

Že pred skoraj dvajsetimi leti so mnogi strokovnjaki opozarjali, da se maščoba iz homogeniziranega mleka nabira na stene žil in da iz homogeniziranega mleka organizem ne more izkoristiti kalcija. Kljub opozorilom je bilo homogeniziranega mleka vedno več in tako je tudi danes. Predvsem otroci pa so se zaradi pitja takega mleka nenadoma znašli v veliki nevarnosti.

vir: program EU mleko za šole

Comments are closed.