Otvoritev novih vsebin poti bo, v nedeljo, 2. oktobra 2011 ob 9. uri! Vabljeni!

O gozdovih Zale pisal že dr. Ivan Tavčar, v knjigi V Zali. TD Žirovski Vrh pa sedaj oživlja to krožno pot skozi starodavno Zalo, saj vam jo želi po bliže predstaviti. Vsebina poti je sofinancirana iz Evropskega Kmetijskega sklada za razvoj podeželja:

  • Evropa investira v podeželje,
  • nacionalnih sredstev,
  • sredstev Leader ter
  • sredstev občine Gorenja vas – Poljane.

Izhodiščna točka

Kmetija pr’ Bukovc
Žirovskem Vrhu 44
4226 Žiri


Prikaži večji zemljevid

Nekaj o poti

Pot je markirana in obogatena s stacionarnimi animacijskimi tablami. V primeru organiziranega pohoda, na poti potekajo animacijske točke na temo novele Ivana Tavčarja, V Zali. V tem gozdu, ki mu rečemo Zala, je pisatelj dr. Ivan Tavčar, namreč lovil divjega petelina.
 

Dolžina poti

Same hoje je nekje za 3 ure, vendar pohod traja nekoliko dlje, zaradi vmesnega programa in pogostitev na domačijah.
 

Potek poti

Od domačije pr’ Bukovc se odpravite po panoramski cesti, v smeri Golega Vrha. Čez 1.500 m krenete levo v gozd in se odpravite v osrčje Zale. Tam vas bo čakal lik Ivana Tavčarja, ki nam bo na kratek in zanimiv način predstavil bistvo naše tematske poti. Pot nadaljujete mimo velikanskih mravljišč, do čudovite gozdne jase, kjer člani TD odigrajo prizor iz novele o Kanoniku Amandusu, ki pride lovit divjad v gozdove Zale. Pot vas popelje po omenjeni zgodbi naprej, do domačije pri Mraku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved. Tam zopet sledijo igrane animacije. Na prizorišču s pogledom na čebelnjak, vam člani čebelarskega društva Blegoš prikažejo točenje medu. Po končanem programu vas bo pot vodila navzdol do domačije pr’ Šimc in od tam naprej do Grobeža, mimo Omejčka skozi gozdiček Pihovc do Budlovega mlina, kjer si ogledate kako se izdelujejo leseni žlebovi za Tavčarjev dvorec na Visokem in poskusite nekaj domačih dobrot. Pot se nato povzpne do Sivca in do domačije Javorč. Od tam naprej vas čaka le še ravninska panoramska cesta z lepim razgledom in kot bi mignil boste pot zaokrožili pri Bukovcu.

Opomba: Igrane animacije se izvajajo le ob naprej dogovorjenih terminih.

Upamo, da boste pohodniki ob sprehodu po tej poti spoznali prijetno čarobnost gozdov, ki jih je opisoval že naš pisatelj dr. Ivan Tavčar in se na pot radi vračali.
 

Namigi

Vsem priporočamo udobno obutev in obleko ter kakšno dodatno oblačilo, saj se bomo gibali na nadmorski višini od 650 pa tja do 900 m. Pot težavnostno ni zahtevna in je primerna tudi za družine s šolskimi otroci.
 

Kako pridete do nas?

  • Iz smeri Škofje Loke se peljete po Poljanski dolini, do Gorenje vasi, kjer v krožišču zavijete levo čez most, nato pa takoj desno. Peljete mimo cerkve in šole, skozi vas Lajše, nato pa skozi gozd in sledite oznakam za Javorč. Pot bo označena s tablami ”Prireditev Javorč” oz. ”Prireditev”,
  • Iz smeri Ljubljane je možen dostop skozi Horjul, Vrzdenec, Suhi Dol, kjer zavijete levo in zopet gledate oznake za Javorč,
  • Iz smeri Žirov pa je prav tako več možnih poti za dostop do prireditvenega prostora oz. začetka pohoda. Sledite oznakam za prireditev.

Za dodatne informacije vam je na voljo Lucija Kavčič na GSM 031 693 731.

Vabljeni!

Comments are closed.