Tokrat vas v našo družbo vabimo, 5. maja 2012!

Program dogodka, prestavljenega iz 22. aprila, bo sledeč:

  • od 9:00 do 15:00, pohod skozi Zalo,
  • od 15:00 dalje, salamiada in tržni dan.

V dopoldanskem času se bomo odpravili na pot skozi Zalo, ki je v letu 2011 prejela častni naziv ”Naj pot na Gorenjskem” (1. mesto) in ”Naj pot v Sloveniji” (3.mesto).
 

Pohod skozi Zalo

Pohod skozi Zalo

Dobimo se na izhodiščni točki:

  • Kmetija pr’ Bukovc
    na Žirovskem Vrhu 44
    4226 Žiri


Prikaži večji zemljevid

ob 9. uri, še bolje nekaj minut prej. Zemljevid izhodiščne točke. V kolikor bo deževalo, bo pohod odpadel oz. bo prestavljen na prvo nedeljo v oktobru.
 

Nekaj o poti

Pot je markirana in obogatena s stacionarnimi animacijskimi tablami. V primeru organiziranega pohoda, na poti potekajo animacijske točke na temo novele Ivana Tavčarja, V Zali. V tem gozdu, ki mu rečemo Zala, je pisatelj dr. Ivan Tavčar, namreč lovil divjega petelina.
 

Dolžina poti

Od 11 – 13,5 km, odvisno od izbrane poti. Same hoje je nekje za 3 ure, vendar pohod traja nekoliko dlje, zaradi vmesnega programa in pogostitev na domačijah.
 

Podrobnejši opis poti

Od domačije pr’ Bukovc se odpravite po panoramski cesti, v smeri Golega Vrha. Čez 1.500 m krenete levo v gozd in se odpravite v osrčje Zale. Še pred tem si lahko ogledate najmogočnejšo utrdbo Rupnikove linije na Žirovskem Vrhu. Nato se podate v gozdove Zale, kjer vas bo čakal lik Ivana Tavčarja, ki nam bo na kratek in zanimiv način predstavil bistvo naše tematske poti. Pot nadaljujete mimo velikanskih mravljišč, do čudovite gozdne jase, kjer člani TD odigrajo prizor iz novele o Kanoniku Amandusu, ki pride lovit divjad v gozdove Zale. Pot vas popelje po omenjeni zgodbi naprej, do domačije pri Mraku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved. Tam zopet sledijo igrane animacije. Na prizorišču s pogledom na čebelnjak, vam člani čebelarskega društva Blegoš prikažejo izdelovanje satnic. Po končanem programu vas bo pot vodila navzdol do domačije pr’ Šimc in od tam naprej do Grobeža, mimo Omejčka skozi gozdiček Pihovc do Budlovega mlina, kjer si ogledate kako se izdelujejo leseni žlebovi za Tavčarjev dvorec na Visokem in poskusite nekaj domačih dobrot. Pot se nato povzpne do Sivca in do domačije Javorč. Od tam naprej vas čaka le še ravninska panoramska cesta z lepim razgledom in kot bi mignil boste pot zaokrožili pri Bukovcu. Upamo, da boste pohodniki ob sprehodu po tej poti spoznali prijetno čarobnost gozdov, ki jih je opisoval že naš pisatelj dr. Ivan Tavčar in se na pot radi vračali.

Program se bo na domačiji pr’ Bukovc, od 15:00. ure dalje, nadaljeval v vonju domačih salam, ki jih bo strokovna komisija med tem časom, ko se bomo sprehajali po Žirovskem vrhu, že ocenila. Na stojnicah boste lahko kupili domače proizvode ter pokusili salame, ki bodo letos kandidirale za naziv ”Kraljica Zale”.

Tisti, ki bi radi salame dali v ocenitev, jih oddate na dan prireditve na kmetiji pr’Bukovc (www.bukovc.si) ali po predhodnem dogovoru z g. Alojzom Krekom ( info@bukovc.si Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ).

Prijave na pohod so zaželjene
 

Namigi

Vsem priporočamo udobno obutev in obleko ter kakšno dodatno oblačilo, saj se bomo gibali na nadmorski višini od 650 pa tja do 900 m. Pot težavnostno ni zahtevna in je primerna tudi za družine s šolskimi otroci.

SALAMIADA pa bo potekala od 15. ure dalje na kmetiji pr’ Bukovc. Tisti, ki pa bi radi prinesli vašo salamo v ocenitev, pa jo morate dostaviti že med 9. in 10. uro dopoldne, na kmetijo pr’ Bukovc (www.bukovc.si), ker bo komisija zasedala v dopoldanskem času, razglasitev rezultatov pa bo ob 15h, ko se vrnejo pohodniki nazaj iz pohoda. Salame lahko oddate tudi že kak dan prej, po dogovoru z g. Alojzom Krekom (041 864 152). Zmagovalka bo prejela naziv ”Kraljica Zale 2012”. Obiskovalci pa boste imeli možnost pokušati salame, ki jih je ocenjevala strokovna komisija.

Kako pridete do nas?

  • Iz smeri Škofje Loke se peljete po Poljanski dolini, do Gorenje vasi, kjer v krožišču zavijete levo čez most, nato pa takoj desno. Peljete mimo cerkve in šole, skozi vas Lajše, nato pa skozi gozd in sledite oznakam za Javorč. Pot bo označena s tablami ”Prireditev TD Žirovski Vrh”
  • Iz smeri Ljubljane je možen dostop skozi Horjul, Vrzdenec, Suhi Dol, kjer zavijete levo in zopet gledate oznake za Javorč oz. označbe za prireditev ”Prireditev TD Žirovski Vrh”.
  • Iz smeri Žirov pa je prav tako več možnih poti za dostop do prireditvenega prostora oz. začetka pohoda. Sledite oznakam ”Prireditev TD Žirovski Vrh”

Za dodatne informacije in PRIJAVE vam je na voljo Lucija Kavčič na gsm 031 693 731 ali po e pošti: lucija@tdzirovskivrh.si

Vsebina poti je sofinancirana iz Evropskega Kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje, nacionalnih sredstev ter sredstev občine Gorenja vas – Poljane.

Vabljeni!

Comments are closed.