Osnovni podatki

Krek Alojz
Žirovski vrh 44
4226 Žiri

tel: 04 519 14 94
GSM: 041 864 152
e-pošta: info@bukovc.si

Zgodovina Kmetije Pr’ Bukovcu

Kmetija Pr’ Bukovcu leži na slemenu Žirovskega Vrha, dobrih 5 kilometrov iz centra Žirov, pri 850 metrih nadmorske višine.

Prva ohranjena letnica kmetije je iz leta 1639. S kmetije je čudovit razgled na Julijske Alpe s Triglavom v sredini in seveda z vsemi vrhovi pred njimi Blegoš, Porezen, Črni vrh…

 

Na jugo zahodno stran kmetije se odpira pogled na Idrijsko Cerkljansko hribovje z Javornikom in Trnovskim gozdom v ozadju. Seveda pa ne smemo pozabit na Žiri z svojo čudovito okolico.

Iz Žirov po Melcovi grapi vodi do kmetije asfaltirana cesta. Do kmetije pa vodijo poti tudi iz Gorenje vasi in pa tudi iz Ljubljanske strani preko Vrhnike, Smrečja in Golega vrha in že ste pri nas.

Zemlja ni radodarna, niti prijazna, vendar rodovi prednikov so na njej kljub temu vztrajali. Dajala jim je hrano, v zameno za znojne kaplje in ljubezen. Velikost kmetije pa je omogočala, da je kljub vsemu pridelala dovolj hrane.

Čeprav na vrhu, daleč od voznih poti, pa vseeno, veliki vetrovi slovenske zgodovine niso pustili teh krajev nedotaknjenih, kar nedvomno priča ena od dveh ohranjenih Dalmatinovih bibliji na slovenskem, ki se je pri hiši prenašala iz roda v rod štiri stoletja.

Biblija se zaradi njene neprecenljive vrednosti za slovenski narod hrani v Narodnem  muzeju.

Tudi novejša zgodovina kmetije ni obšla. Preko nje poteka znamenita Rupnikova linija, ki v zadnjem  času postaja  pravo romarsko središče neštetih izletniških skupin.

Na kmetiji lahko tudi organiziramo vodeni ogled utrdb Rupnikove liniji, kjer si obiskovalci lahko ogledajo utrdbe na Golen vrhu, ki se skrivajo globoko pod zemljo in so res vredne ogleda.

Kmetija tako v zadnjem času postaja priljubljena postaja pohodnikov po Rupnikovi liniji. Dobrodošle pa so tudi najavljene skupine izletnikov, ki želijo spoznati naše delo, se z nami poveseliti, nadihati svežega zraka, použiti lepoto neokrnjene narave in nenazadnje na degustaciji naših izdelkov potolažiti svoj popotniški želodček. Mimo kmetije pa vodi tudi Žirovski kolesarski krog

Osnovna usmerjenost kmetije je proizvodnja mleka.  Z mlekom se na kmetiji ukvarjamo od leta 1991. Mleko predstavlja glavni vir prihodka na kmetiji. Včasih je predstavljalo tudi vir preživetja družinskih članov, ki so na kmetiji živeli. Seveda pa je še vedno mleko na kmetiji vedno na razpolago.

Mleko nam dajejo krave, ki so preko poletja na paši tako, da zagotavljamo čim višjo stopnjo vitaminov in ostalih koristnih sestavin v surovem mleku, ki jih potrebuje človeški organizem za svoje zdravje in delovanje.

 

V začetku leta 2010 pa smo v Žireh postavili prvi mlekomat, da smo  ponudbo svežega mleka približali tudi Žirovskim občanom. Mlekomat stoji v samem centru Žirov (Trg Svobode) in je odlično obiskan.

Preostanek mleka oddajamo v Ljubljanske mlekarne.

Velika ljubezen pri hiši pa je vedno bilo sadje. S svojimi prečudovitimi sadovi najlepših barv, so vabila in razveseljevala tako otroke kot odrasle, da so zagrizli v njihovo sočno meso, kakor tudi do tistih najzahtevnejših s slabšimi zobmi, ki so oboževali tiste dvakrat kuhane.

Zelo veliko sadja se je tudi posušilo za pozimi, saj so bila skoraj vsak dan na jedilniku v taki ali drugačni obliki!

Pred leti so se pojavile možnosti za različne dopolnilne dejavnosti in z veseljem smo se odločili za sušenje sadja in žganjekuho.

Prilagodili smo se novi tehnologiji sušenja,vse drugo pa je ostalo po starem, skupaj z neizmernim užitkom, ki nam ga to delo še vedno daje!

Namesto na starih lesah in v krušni peči, danes sušimo sadje v modernih zaprtih sušilnicah, ogrevanih na centralno kurjavo, pri temperaturi od 45 do 50 stopinj celzija.

Vse sadje je naravno sušeno in pakirano brez dodanih konzervansov!