Zgodovina

Z mlekom za prodajo v mlekarno se na kmetiji ukvarjamo že od leta 1991. Za proizvodnjo mleka skrbi cca 20 krav. Letna proizvodnja mleka je cca 90.000 litrov.

V vse več krajih po Sloveniji rastejo mlekomati, ki omogočajo nakup svežega in surovega mleka, zato smo tudi sami z letom 2010 razširili ponudbo z mlekomatom v centru Žirov.

Ali ste vedeli

Pasterizacija in homogenizacija unificirata mleko, zato je to vsak dan enako, standardno, povprečno. Surovo mleko pa se spreminja od kmetije do kmetije in je vsebnost snovi odvisna od travnika, na katerem se pasejo krave, in rastlin na njem.

Proces pasterizacije, ki je prisoten pri predelavi vsega mleka na trgovinskih policah, je izjemno uničujoč, saj poteka pri dolgoročno visokih temperaturah. S tem se povsem spremeni struktura mlečnih beljakovin, mleko pa se iz zdravega eliksirja spremeni v nezdrav napitek. Uničena so namreč pomembna hranila, encimi, vitamini in beljakovine, preživeti pa ne morejo niti dobre bakterije.

Prednosti surovega mleka

V surovem mleku najdemo številne probiotične bakterije, ki so nujnega pomena za dobro prebavo in temelji za zdrav imunski sistem. Poleg tega je bogato z vitamini in encimi ter je odličen vir kalcija in fosfataze, ki omogoča absorbcijo kalcija v kosti.

Celo ljudje, ki imajo laktozno intoleranco, lahko pogosto brez težav uživajo surovo mleko. Takšno mleko namreč vsebuje laktazo, ki omogoča absorbcijo hranil ter sodeluje pri razgradnji mlečnega sladkorja laktoze, medtem ko pasterizacija v veliki meri encim laktazo uniči, zato nismo opremljeni s potrebnim orodjem za pravilen metabolizem laktoze.

S procesom pasterizacije mleko izgubi še:

  • amilazo, ki pomaga pri razgradnji ogljikovih hidratov v zaužiti hrani,
  • katalazo, ki je močan antioksidant, ki varuje celice,
  • lipazo, ki razgradi maščobe in izboljša njihov izkoristek v telesu ter
  • laktoferin, ki naša telesa varuje pred boleznimi, saj ga obrani pred napadi bakterij, virusov, glivic in parazitov.

Zdravo mleko sredi mesta

Na srečo so mlekomati pripeljali zdravo surovo mleko v mesta in tako je to danes na voljo skoraj vsakomur. Slovenija ima tudi ogromno ekoloških kmetij, od katerih je večina usmerjena v živinorejo, zato boste brez težav našli tudi pristno slovensko mleko iz ekološke pridelave.

Najbližjo kmetijo poiščite s pomočjo iskalnika.

Mlekomati Slovenije